Stembevrijding: Stem van je Hart

Ik ben aan het nagenieten van de Stembevrijding Dagworkshop ‘Stem van je Hart’ die ik op 22 augustus gaf. De derde van vier. Het was weer een volle groep, met dit keer zelfs een wachtlijst. Omdat binnen zingen riskant is vanwege corona, waren we zoveel mogelijk buiten en geen mooiere plek om met een groep buiten te zijn dan op De Hoorneboeg in Hilversum. Helemaal nu de hei in volle bloei staat.

Wat is stembevrijding?

Die vraag krijg ik heel vaak. Of ‘wat doe je dan op zo’n dag?’ En ‘Moet je daar goed voor kunnen zingen?’

Zo’n dag is uniek in hoe deze zich ontvouwt. Altijd weer spannend, ook voor mij. De meeste deelnemers komen behoorlijk gespannen aan en ik weet ook niet precies wat er gaat gebeuren. Je hoeft niet te kunnen zingen, echt niet, en toch zullen we (ook) gaan zingen. Want zingen verbindt en iedereen verlangt ernaar om te verbinden. En mijn mening: als je kunt praten kun je ook zingen, ieder op z’n eigen manier.

Als je kunt praten kun je ook zingen

De magie dient zich aan in het moment, op voorwaarde dat ik mezelf zoveel mogelijk uit de weg ga. Dat betekent balanceren tussen enerzijds het volgen van een programma en anderzijds de planning volledig loslaten en luisteren naar ingevingen die zich aandienen ‘in het moment’ en deze te volgen. En hoe mooi dat misschien ook klinkt, dat maakt het elke keer weer spannend, ook voor mij.

Relax, nothing is under control

Wat er dan gebeurt is magisch: ik maak klanken die de groep herhaalt, vanuit eenvoudige klanken ontstaat samenzang, worden we meegevoerd naar spontane harmonieën en ontstaan intuïtieve liederen die iedereen kan meezingen. We bewegen op blote voeten in het gras, omhuld door prachtige groene struiken en bomen. Deelnemers laten zich door mij verleiden om buiten hun comfortzone te onderzoeken welke klanken er tevoorschijn willen komen. Harten openen. Lachsalvo’s wisselen af met een traan. Alle spanning valt weg. Er is diepe verbondenheid, met elkaar, met zichzelf. Dat is stembevrijding. Na afloop voel ik me vervuld en dankbaar en… wil ik meer van dit!

Omdat het lastig is om ervaringen in woorden te vangen, vroeg ik deelnemers of ze een recensie wilden schrijven. En dat wilden ze:

1. Gisteren een geweldige workshop gevolgd van stembevrijding bij Marlou Kleve. Waar ik zelf erg bang voor was om te doen. Zingen… werd omgezet naar pure klanken vanuit mijn hart. Er ging een wereld voor mij open. De harmonie dat vrij kwam, de energie om ons heen tijdens onze gezamenlijke sessie met onze blote voeten in het gras. Het was enorm verbindend, met de groep, met je hart en met de natuur om je heen. Ik heb me nog nooit zo harmonieus gevoeld met wat ik binnen in mij heb met alle energie om ons heen. Ik mag zeker met een luide klank zeggen dat ik mijn stem heb bevrijd. En geleerd hoe ik ook weer terug kan komen naar het gevoel in mijn hart en wat het me wilt vertellen. Ik heb genoten van de workshop. Erg bedankt Marlou.”

 

2. “Klank, zang, beweging, familieopstelling, speelsheid en diepgang, Marlou bracht dat allemaal samen en creëerde bovendien een veilige en vertrouwde sfeer waarbinnen alles mocht zijn. Mijn eerste ervaring met stembevrijding heeft in mij ruimte gecreëerd en een nog groter gevoel van vrijheid. Het klank geven aan iets wat in mij speelt wil ik nog vaker doen en het samenzingen was mooi en krachtig tegelijk. Een waardevolle dag vol nieuwe ervaringen met warme inspirerende mensen.”

 

3. Dit was wederom een prachtige workshop en dat op een heerlijke plek midden in de natuur. Marlou creëert met haar begeleiding en oefeningen snel een mooie basis om je veilig te voelen, om alles te laten zien en horen, om je open te stellen. Na deze dag voel ik me verbonden, geliefd, vrij en gelukkig!

 

4. Elke dag bij Marlou haar workshop stembevrijding is een stukje ontdekken bij jezelf waar je op dit moment behoefte aan hebt. Even weg uit de dagelijkse hectiek en een dag voor jezelf om stil te staan bij jouw innerlijke behoefte. Samen zingen maakt je los uit je hoofd. Marlou doet dit heel warm en professioneel.

Zaterdag 7 november mag ik weer en dan heb ik een grote zaal tot mijn beschikking op De Hoorneboeg. Zin in! En ja, ook weer spannend. Er is nog volop plaats. Trouwens, we kunnen altijd naar buiten om onze stemmen te laten klinken in de natuur. Meer informatie vind je hier: https://hartvol.nl/agenda/stem-van-je-hart-dagworkshop/ of op de website van De Hoorneboeg